Det finns massor med olika sorters verktyg vid pärlarbeten en del är helt vanliga verktyg medan andra är specialverktyg.
Beroende på vilken typ av hantverk man väljer så behöver man olika verktyg, här presenteras de vanligaste verktygen för de olika pärlhantverken.
Ett bra startkit för de flesta som vill börja med pärlande är en liten och skarp sax, ett underlag att lägga pärlorna på så de inte rullar iväg, eventuellt tänger av olika slag om man skall hålla på med metalltrådar. Sist men inte minst en nål som är anpassat för det valda hantverket. Vad man skall ha för tråd och nål brukar stå i beskrivningarna. Sen behövs vissa specialsaker för några av hantverken, exempelvis behövs en vävram för vävning och en virknål för virkningen.
När man håller på med pärlor är det bra att ha någon form av förvaring för sina saker.
Det finns askar i olika format. Antingen köper man speciella pärlaskar/ställ eller så köper man små askar/ställ som är avsedda för att ha exempelvis skruvar och muttrar och liknande i. Det finns olika sorters burkar och rör att köpa som är specialanpassade för pärlor. De har ofta två sorters öppningar en liten för att kunna hälla ut en liten mängd pärlor och en större öppning så man lätt får i pärlor i burken. Många väljer att förvara pärlorna i små rör som sen sätts i en ställning som liknar snurran här till höger. En sak man bör tänka på när man köper pärlförvaring är hur lätt är det att flyttta om pärlorna i asken? Ofta vill man ha dem i någon form av färgordning och köper man då en ny pärla som skall in mitt i allt kan det bli jobbigt med vissa lösningar.
Zip-lockpåsar är alltid bra att ha hemma för att sortera in pärlor och tillbehör i. Det är påsar med snabbslutning upptill och ofta ett skrivfält, där pennan fäster och inte smetar, mitt på.
Det finns även vackra skinn- och tygpåsar att ha till sina pärlor. Det kan vara bra till lite dyrare större pärlor som man inte vill riskera att repa.
Det finns speciella pärlim att köpa, de är superlim i en tub med mycket smal spets för precisionslimning men vanligt superlim fungerar bra det också om du bara är noga när du applicerar det. Används för att fästa exemeplvis cabochon, strass och pärlor trädda på tråd. Lim används också för att göra knutar starkare och för det kan man också använda vanligt transparent nagellack.
Det finns en mängd specialnålar för de olika hantverken och i beskrivningar brukar det stå vilken man skall använda när. Det enda man bör tänka på är att se till att nålen matchar storleken på tråden och att man inte använder en spetsig nål om man skall trä mer än en gång genom en pärla. Det finns väldigt bra nålar som har ett stort öga på mitten, de rekommenderas till många olika arbeten.
Nålar mäts oftast i storlekarna #10 till #16 där #10 är den tjockaste och #16 är den tunnaste. Den vanligaste nålen är nog #12 som kan användas till det mesta.
Nålarna säljs i flera olika längder och med spetsig eller trubbig topp. För tabell över vilken nål som passar viljen pärlstorlek se tabell på pärlmåttssidan.
Precis som med det mesta andra kring pärlarbete så finns det en uppsjö specialverktyg. Här presenteras några tänger. Men det skall sägas att man klarar sig ganska långt med en avbitartång och en kraftig rundtång också. Är man i startstadiet av pärlande finns ingen anledning att köpa alla specialtänger men en bra sax bör man nog inhandla.
Tång för att klippa av metalltråd av olika slag. Finns som kombination med rundtång.
Specialtång för att kläma ihop klämpärlor/klämtuber så att inga vassa kanter uppstår.
Specialtång för att hålla i tråden när man gör speciella knutar mellan pärlor.
Har två rundade, konformade spetsar. Används för att forma metalltråd som man vill ha den. Finns som kombination med avbitartång (se bild).
En liten sax som kan komma nära inpå pärlor knutar är nästan ett måste för en pärlare.
Specialtång för att öppna splitringar.
En speciell tång med nylon framme på ändarna för att inte skrapa färgen på färgad koppartråd.
När man håller på att pärla är det bra att ha något att lägga sina pärlor på för enkel upplockning eftersom det kan vara svårt att plocka direkt ur burken/påsen.
En billig variant är att klippa till en bit manchester eller tjock sammet (ca 30x20) och fålla in kanterna, om man vill kan man lägga in några träpinnar i fållen så det blir en lite högre kant så pärlorna inte kan rulla över kanten. Fördelen med manchestern är att man enkelt kan rada upp pärlor på rad för att se hur det blir ihop och sen är det bara att köra nålen igenom om de skall träs upp på en rad.
Det finns även färdiga pärlmattor att köpa.
Vill man inte sy själv finns det färdiga brickor med träram att köpa och avancerade pärlbrickor med flera fördjupningar för pärlor, måttfåror mm.
Förutom ovan nämda verktyg finns det en uppsjö med bra-att-ha-saker. Några av dem beskrivs här.
En fingerborg kan vara bra att ha för iblad är det trögt genom pärlorna och att trycka på med bara fingrarna kan göra ont. Det finns speciella fingerborgar med små knoppar längst upp som man kan trycka fast pärlor på för enkel uppträdning på nål.
Ett förstoringsglas kan behövas om man skall pyssla med mycket små pärlor eller om man har dålig sy. Det finns sådana man hänger runt halsen och sen vilar mot bröstet, de passar bra när man har arbetet i knät. Det finn även skrivbordslampor med förstoringsglas som är bra om man sitter vid ett bord och jobbar.
Om man vill rita egna mönster så är grafpapper av olika slag bra att ha. Det finns grafpapper för olika sorters pärlor. Det viktigaste är att inte ta ett papper med kvadratiska rutor (såvida man inte skall jobba med kvadratiska pärlor) eftersom de flesta pärlor är lätt avlånga/ovala. På bead-patterns.com kan du gå in under "FREE" och sen söka på "Graph paper" och klicka i "current category only" så hittar du massor med gratis grafpapper.
Ibland är pärlorna väldigt vassa i kantera eller så är det fortfarande massa från pärltillverkningen kvar i hålet. Då kan en hålrensare var bra att ha tillhands. På engelska heter de "bead reamer".
Om man vill börja göra halsband, armband mm där pärlorna distansieras med knutar (se exemplvis pärlhalsband av sötvattenspärlor) så är en knuthjälpare ett mycket bra verktyg, det ger jämna och tighta knutar varje gång. Ett vanligt märke är Tricord knotter.
Motringsöppnaren är en smart liten pryl man sätter på finger och sen kan man sätta i ringen i skåran och med hjälp av en tång vrida lite så att motringen öppnas. På så sätt slipper man använda 2 tänger.
Om man vill jobba med metalltrådar, särskilt koppartråd, så är en mönstergig en god investering. Det är en platta med hål i som man fäster pinnar i så att man lätt kan böja till tråd i olika former. Ofta medföljer instruktioner på några grundformer.
Vill man inte köpa en kan man ganska enkelt tillverka en egen genom att antingen skruva i några skruvar i en bräda alternativt spika i spikar. Vill man ha det lite mer justerbart rekommenderas en sådan där nabbplatta som finns till små barn, det är en ram med en passa hål i som de stoppar i pluppar på pinar i. Ta ramen och köp blomsterpinnar eller ta spikar/skruvar och vips har du en modulär gig.
Alla som provat att att stoppa tråd i en nål med litet öga vet hur besvärligt det kan var. Då är en nålträdare bra att ha. De finns i lite olika storlekar och material.
Kan vara bra att ha när man jobbar med tunn tråd och tunna nålar. ibland behöver man få tag på ex. korta trådändar för att tighta till ett arbete och då underlättar en pincett. Finns även speciella pärlpincetter som är skålade längst ner som man använder för att plocka pärlor med.
Ibland är hålen i pärlorna trånga och/eller kanterna är vassa. Sådana problem löser man med en pärlfil (bead reamer). De finns i lite olika utföranden och material med lite olika finesser. Den på bilden har tre små diamantborr som medföljer och kan läggas i ihåligheten i skaftet. Det kan även vara bra att ha en syl/pryl så att man kan peta ut eventuella rester från pärltillverknigne som kan ha fastnat i hålet.
Vill man väva med pärlor så behövs en vävram. Det finns allt från mycket enkla till väldigt avancerade att köpa. Är du nybörjare så rekommenderas en enklare typ kanskte till och med en egengjord av exempelvis en gammal chokladask eller skolåda. Beskrivning på hur man gör en egen kommer här snart.
Ett skjutmått är väldigt bra att ha för att kontrollera pärlornas mått.
Används för att göra spiraler av exempelvis koppartråd.
Behövs för pärlstickning.
Virknål behövs för virkning med pärlor.
Wyr Knitter är en smart pryl som gör att man snabbt kan man av koppartråd göra stickade tubformade former. Wyr knitterna klarar av att sticka 5 olika mönster på en gång.
Bilder har jag fått låna från Ornamental Reosources katalog samt från WigJig Stores webbplats, ett stort tack till dem. Materialet på denna sida får endast användas och skrivas ut för privat bruk.