MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Tillbehör

Det finns massor med olika sorters tillbehör vid pärlarbeten.

Beroende på vilken typ av hantverk man väljer så behöver man olika tillbehör,här presenteras de vanligaste tillbehören för de olika pärlhantverken.

Smyckesdelar

Detta är de vanligaste smyckesdelarna.

Lås

Många pärlarbeten kräver ett lås och då finns det ett antal sorter att välja mellan. Här presenteras några. Läs mer om montering på Start, slut & lås.

Fiskkrokslås

En u-format metallbit förs in i låsanordningen där den böjer ut sig lite och låser. För attt öppna behöver man bara klämma ihop metallbiten och dra ut. Fiskkrokslås sett i icke ihopsatt och i ihopsatt läge. Bild från Ornamental Resourses.

Instickslås

Instickslås dekorerat med filigran. Bild från Ornamental Resourses.En platt dubbelvikt metallbit kläms ihop och stoppas in i ett hål där där metallbiten viker upp sig lite och stoppas från att åka ut. För att öppna pressar man bara ihop metallbiten lite och drar ut. Ofta vackert dekorerade med filigran.

Haklås

Två krokar som krokar i varandra. Bild från Ornamental Resourses.Enkelt kroklås med motdel. Bild från Ornamental Resourses.Enkelt lås bestående av en krok som hakas fast i en ring. Ibland är låset 2 stycken krokar som får kroka i varandra. Finns även i hyska och hake variant. Hyska och hake. Bild från Ornamental Resourses.Även den så kallade S-kroken är populär, istället för att kroken är fäst i arbetet så är den lös och hakas fast i exempelvis ringar eller öglor i arbetet. S-krok med ringar. Bild från Ornamental Resourses.

Karbinlås (lobster clasp)

Karbinlås. Bild från Ornamental Resourses.En stängd hake med öppning som öppnas genom att vicka på ett litet handtag.

Kroklås

Kroklås. Bild från Ornamental Resourses.Enkel form av lås där man öppnar genom att trycka ner ena delen av den böjda metallbiten så en öppning bildas. Självstängande.

Magnetlås

Magnetlås icke ihopsatt och i ihopsatt. Bild från Ornamental Resourses.Två starka magneter används i den här typen av lås. Öppnas genom att magneterna dras isär och stängs när de får kontakt. Skall inte användas av personer med pacemaker.

Ringlås

Ringlås. Bild från Ornamental Resourses.Ring med ihålig mitten i vilken ett stift finns. Stiftet dras tillbaka med en liten stav och låset öppnar sig. När man släpper sprinten stängs låset.

Skruvlås

Skruvlås ihopsatt. Bild från Ornamental Resourses.Två bitar en med invändiga gängor och en med utvändiga skruvas ihop. Bör undvika på armband då de är svåra att hantera med en hand.

Stavlås (Toggle clasp)

Stavlås. Bild från Ornamental Resourses.En stav som är längre än diametern på ringen förs genom ringen och bildar på så sätt lås.

 

Tublås

Tublås. Bild från Ornamental Resourses.En solid metallhylsa förs in i en ihålig hylsa med spår på sidan och låser.

Övervikningslås

Övervikningslås. Bild från Ornamental Resourses. Lås där en metallplatta förs genom en ögla och fälls sedan överoch knäpps fast. Vanlig på klockor med metallarmband.

Dekoration, Mellandel och Avdelare

När man trär pärlor på tråd och wire kan man ibland vilja lätta upp pärlorna med mellandelare. Det kan också vara så att man byter antalet trådar eller riktning och därför behöver en "omvandlare".

Flerhålig mellandel

Mellandel med flera hål i sitt enklaste utförande. Bild från Ornamental ResoursesExempel på en mellandel., här triangelformad med 3 hål Bild från Ornamental Resourses.Om arbetet består av flera trådar kan det vara fint att sätta in mellandelar så alla trådar går genom var sitt hål. Det finns sådana här mellandelar i ett flertal material och med olika många hål.

Givetvis kan man använda dessa för att dra ihop antalet trådar också genom att dra flera genom ett hål och sen trä pärlor på dubbla trådar.

 

Klämpärla

En klämpärla är en liten pärla i tunn mjuk metall som lät går att klämma ihop över exempelvis wire för att på så sätt bilda ett stopp på tråden så att pärlor int åker omkring. Kan även användas för att bunta ihop flera trådar. Storleken brukar vara 1-3 mm.

Klämtub

En klämtub är en liten tubformad pärla i tunn mjuk metall som lät går att klämma ihop över exempelvis wire för att på så sätt bilda ett stopp på tråden så att pärlor int åker omkring. Kan även användas för att bunta ihop flera trådar. Storleken brukar vara 1-3 mm.

Pärlhatt

Pärlhattar är små metallsaker som är formade så de lägger sig som en hatt på pärlorna. Brukar täcka en bit ner mot pärlans mitt.

Metallkulor/pärlor

Det finns ett stort urval av metallpärlor, tuber, filigran och liknande som används mest som mellandelar än som pärlor. Det kan vara väldigt effekthöjande att ha med mellandelar i avvikande material.

Pinnar/Stavar

Pinnar kan användas till en rad olika saker. Det finns i huvudsak 3 typer. Pinnarna finns i varierande längder men oftast är de mellan 3 och 6 cm långa. När man jobbar med pins behöver man ofta bra tänger, särskilt en avbitartång och en runddtång.

Hattpinne/stav (head pin)

Hattpinne. Bild från Ornamental Resources.Hattpinnen är som en knappnål, antingen har den en liten kula längst ut eller så har den ett platt huvud (ungefär som en skruv). Den används främst till att trä upp pärlor på till exempel för fransar och "dingel" på örhängen.

Ögle/ögelpinne (eye pin)

Öglepinne. Bild från Ornamental resourses.Ögle/Ögelpinnen har en ögla längst ut och används främst till att göra pinnar som skall gå igenom en pärla och ha ögla i andra änden oxå, dvs egentillverkade kedjor men andra användningsområden finns givetvis också.

Spatelpinne/stav (head pin with padel end)

Spatelpinne. Bild från Ornamental ResoursesDenna pinne har en platt ända som oftat är lite spetsig. Används med fördel till exempelvis fransar på ett halsband som man vill ha en snygg ände på, kan även användas till exempelvis örhängen.

Trådavslutning och fäste

Alla arbeten som inte är slutna behöver någon form av avslutning. Ofta sätter man en avslutning på tråden/snöret/wire och sen en lås av något slag. Läs mer om montering på Start, slut & lås.

Avslutningsfäste för arbeten med många trådar

Avslutningsfäste med 5 hål. Bild från Ornamental ResoursesNär man jobbat med exempelvis ett halsband som haft många trådar kan det ibland var svårt att gömma en stor knut någonstans och att halsbandet inte dras ihop för mycket i ändrana. Då kan ett avslutsfäste med flera hål var lösningen. Det finns en hel del olika former på dessa och med varierande antal hål. Någa av dem är konstruerade så att de även skall passa att göra örhängen, med flera saker som hänger ner, av. En smart variant av avslutningsfästen är de som har ett hål upp till och en kammliknande struktur nertill. Man trär in sina trådar mellan tänderna på kammen och fäster. Ett sådant avslut klarar många trådar utan att det för den skull blir allt för brett. Perfekt avslutning på vävda arbeten som skall bli armband eller halsband.

Förlängningskedja

När man gör halsband, armband eller andra smycken där man inte är helt säker på bärarens mått eller vill kunna variera längden så passar en förlägningskedja. Använd en kedja med hål som passar det valfda låset och dekorera gärna den änden av kedjan som hänger fritt med någon berlock.

Glasögonhållare

Glasögonhållare i gummibandsmodell. Bild från Ornamental Resourses.Om man vill göra "senilsnören" dvs kedja/band att Glasögonhållare i clipmodell. Bild från Ornamental Resourses.hänga glasögonen runt halsen med så behövs glasögonhållare. Det är små gummiband med en reglerbar ring runt eller så är det ett clip man sätter fast glasögonen med.

Klämögla

Klämögla. Bild från Ornamental Resourses.Klämpärla/Klämtub med en ögla i ena änden används i slutänden på arbeten för att kunna fästa exemelvis ett lås.Fungerar som så att man för in tråden i hålet och klämmer till med en tång så att tråden inte kan åka ut igen. Man kan även använda dem utan att klämma åt dem, då häller man lim i dem innan man för in knuten.

Knutgömma

Knutgömmor är kulor som är delade så de går att öppna och lägga en knut i som sedan göms när den stängs.

Knutgömma sidoöppnad.Knutgömmor finns i två varianter den ena har inget hål för tråden utan man klämmer den om tråd och knut (oftast är det ett litet jack i sidan i vilken man lägger tråden), denna sort har en fast ögla i sidan. Denna sort går att sätta på allra sist i ett arbete.

Knutgömma. Den andra har ett litet hål i "gångjärnet" och man måste trä på knutgömman innan man knyter knuten. Denna har en liten ögla som man själv viker innan man kan fästa en ring eller lås i den.

Kon

Konavslutning. Bild från Ornamental Resourses.En sådan här kon kan med fördel användas i början och slutet av exempelvis ett halsband. De döljer snyggt knutar från ett flerradigt arbete. De finns i en mängd utföranden och material.

Mellanring/Motring

Ring som är öppningsbar och används dels som motring till lås och som mellandel mellan exempelvis knutgömma och låsdel.

Pärlinfattning

Pärlinfattning som fungerar som ändslut. Bild från Ornamental Resourses.Änddel med en ögla och sedan en anordning att klämma runt en pärla för fäste. Finns med flertal varianter på "klorna".

Spiralhylsa

Ändhylsa som oftast används på lädersnören men kan även användas på kedjor men då brukar man trä in en ring och snurra fast i spiralen.Spiralhylsa. Bild från Ornamental Resourses.

Ändpärla

Pärla med hål som ej är genomborrat. Används bla på memory wire och halsringar för att göra snygga avslut på tråden.

Örhänge

För att göra örhängen behövs något att fästa i örat med och detta är exempel på sådana anordningar samt olika anordningar för att fästa pärlorna. Läs mer om montering på Start, slut & lås.

Clips

Örhängesclip med skruv och flera infästningspunkter. Bild från Ornamental Resourses.Clips finns iett flertal utföranden, med eller utan skruv, med eller utan platta fram och med olika hänganordningar.

Krok

Örhängeskrok. Bild från Ornamental Resourses.Enklaste modellen av örhängen, en krok man trär genom hålet och ett hål längst ner att fästa pärlor i.

Krok med hake

Krok med hake. Bild från Ornamental Resourses.Variant på krok där man har en liten extra böj på kroken som gör att den kan fästas och inte bara hänger trädd genom örat har inget hål för fästninge av pärlorutan en extra liten böj där man föster sina pärlor.

Öronring. Bild från Ornamental Resourses.Ringar

Öronringar av olika storlekar att trä upp pärlor på, med eller utan extra öglor längst ner att hänga pärlor i.

Stift

Örhängesstift med kula och en införsningspunkt. Bild från Ornamental Resourses.Stift att trä genom örat. Vanligtvis en liten ögla längst ner på plattan/kulan att hänga pärlor i eller så är det helt slätt framtill så man kan limma dit en pärla.

Tråd och wire

Många pärlarbeten kräver någon form av media att trä pärlorna på. Det kan vara tråd av olika slag eller wire. Det finns en djungel av olika trådar att välja bland och här näms bara en bråkdel av dem.

Blomstertråd

Blomstertråd är en stadig metalltråd som ändå är smidig att jobba med, de säljs ofta i tillklippta bitar om 20 cm. Finns i naturtrogna fäeger så som grönt, brunt, mässing, guld och silver.

Bomullstråd

En stark bomullstråd klarar man sig långt med Mölnycke har ne som heter Grizzly (ersatte den gamla trotjänaren Björntråd) som finns i ett flertal färger. Den går både att trä pärlor på och använda som varp i vävarbeten.

Det finns även mycket grov, vaxad bomullstråd som man kan använda att trä större pärlor på.

Man bör tänka på att bomullstråd åldras och blir skör med åren.

Elastisk smyckestråd

Elastiska trådar finns i lite olika tjocklek samt rund och flat och i en mängd färger samt transparent. Den flata har fördelen att den inte går upp om man skall knyt ihop sitt arbete. Den elastiska tråden består av många många små fibrer som bressats samman och om man inte är försiktig så fransar den upp sig ganska lätt. Den elastiska tråden kan användas till exempelvis armband, halsband, hårband och annat som inte skall ha ett lås men ändå gå att trä över en större omkrets än vad saken har. Den är oftast 1 mm tjock.

Elefantråd

Elefanttråd är en tjockare järntråd som rostar ganska lätt. Brukar säljas i buntar om 100 med längden 40 cm.

Kevlartråd

Extremt stark tråd som används om arbetet absolut inte får gå av. Värmetålig och strecks inte ut men fransar ganska lätt.

Koppartråd

Koppartråd går att få i lite olika tjocklekar, här i Sverige har jag sett den i 0,4 mm och 0.81 mm. Det finns infärgad koppartråd i regnbågens alla färger. Den är lätt att arbeta med och går att ha till en hel del. Det man dock bör tänka på att den böjer sig lite väl lätt för att var i produkter som efter färdigställandet skall utsättas för tryck och stötar. Den lämpar sig inte till exempelvis armband.

Kvilttråd

Stark sytråd ofta i bomull som kan användas till att fästa pärlor på exempelvis kläder eller för pärlbroderier.

Läderremmar

Läderremmar säljs ofta som metervara i ett flertal tjocklekar och färger. De passar bra till att trä lite större pärlor på. Vanligaste storlekarna är ½mm, 1mm och 2mm.

Memory Wire™

Memory Wire eller Remebrance™ wire är en smart wire som minns sin form. Man kan köpa den i flera olika storlekar som ofta benämsRing, Armband, Halsband och Vinglas, den sistnämda är specialbehandlad för att klara av att bli diskad. Att använda denna wire är mycket enkel och man behöver inte ens sätta lås på produkterna om man inte vill, låt den bara slingra sig lite extra.

Nylontråd (C-Lon, Fireline, Nymo, Power Pro, Silamide)

Fiskelina som vi säger till vardags här i Sverige. Är utmärkt att använda till pärlor. Den delar sig inte, den är relativt stark och den är transparent (även om den finns i flera färger). Används ofta till syarbeten och halsband/armbandstillverkning.

Många pärlare väljer ett märke som heter Nymo de har nylontråd i massor med färger och tjocklekar. Deras tråd är också aningen vaxad för att skydda mot trassel och göra det svårare fär pärlorna att skava av den samt att det konserverar tråden mot föråldring.

Nymotråd säljs i storlekarna "00" till "FF". "00" är den finaste och används till pärlarbeten med mycket små pärlor (12/0, 13/0). "0" passar bra att använda som tråd att trä pärlorna med i en pärlväv. "B" används i de flesta vanliga pärlarbeten, och "D" används till 11/0, 10/0 pärlor samt att varpa vävramar med. "F" för pärlor som är lite större eller arbeten som kräver extra styrka. Nymotrådens tjockleksanvisningar har spritt sig till många andra trådar, man jämför storleken med Nymo.

Silamide är en annan vaxad nylontråd som passar väldigt bra till exemeplvis pärlbroderi. Den sträcker sig väldigt lite och fransar inte. Finns i ca 20 färger och motsvarar en Nymo B i storlek. Den delar sig mindre än vad Nymo gör.

Det senaste tillskottet på marknaden är C-Lon som kom till efter att många hade klagat på Nymo och Silamide. C-Lon är infärgad med en teknik som gör att de inte skall färga av sig (som Nymo kan göra). Många som har provat C-Lon säger att de inte längre behöver använda ex. bivax på tråden längre utan den låter bli att trassla eller fransa sig ändå vilket är positivt.

C-Lon finns i 2 storlekar D som passar ex. Delicas 11/0 och större, AA passar bra för 15/0 och mer delikata arbeten som kräver en tunn tråd som inte har så stort krav på styrka (men den är ändå en stark tråd) . Man får även styrkan genom att man trär tråden genom hålet flera gånger. Tjocklekarna är jämförbara med Nymo.

C-Lon finns i hela 36 färger.

Power Pro och Fireline är en superstark tråd (stark som en Softflex men smidig som en vanlig sytråd. Power Pro finns i storlekarna .006" (motsvarar Nymo A), .009" och .011". Fireline finns i .006" och .008" (Motsvarar Nymo D).

Plastöverdragen wire

Plastöverdragen wire finns i ett antal färger och tjocklekar. Den har inte ett minne som memory wire men den är inte heller lika lätt böjd som koppartråd. Den passar utmäkt till exempelvis armband och halsband. Man brukar prata om två typer: SoftFlex (eller bara Flex) som är mycket böjbar och går att knyta och Tigertail som är lite hårdare och som inte går att knyta. Båda passar bra till lite tyngre pärlor som behöver en stark tråd. Tråden består av ett visst antal tunna stålvajrar, ju fler trådar desto flexiblare tråd. Vanliga storlekar är 7, 19 och 49 trådar.

Polyestertråd

Tråd som inte krymper när den blir fuktig. Fransar sig mindre än vad silketråd gör. Kommer i tre olika tjocklekar #30, #46 och #92.

Pärlgarn

Bomulltråd som används till pärlstickning och pärlvirkning. Se tabell på pärlmåttsidan för passande storlekar.

Rävsvanskedja (Foxtail)

Tunn metallkedja med ett vackert mönster. Stark och kan bära upp tunga pärlor i exemelvis keramik, glas eller metall.

Silkestråd

Tråd gjord av silke. Används bland annat till halsband. Storlekarna på silketråd är från 00 till FFF där 00 är den tunnaste och FFF den grövsta. Iböand numreras de från 0 till 16. Silkestråd är lätt att knyta och används främst till fina pärlarbeten med exempelvis sötvattenspärlor. Silkestråd krymper när den blir fuktig så den bör försträckas innan användning. Se tabell på pärlmåttsidan för vilken storlek som passar vilken pärla.

Stängseltråd

Är en tjock och mycket styv tråd som främst används som stommar i större arbeten, exempelvis kransar.

Syntetisk sena

Är en vaxad polysestertråd som är kontinuelig dvs har inga avbrott på tråden. Den är väldigt tålig och fungera bra till tunga glas och keramikpärlor. Det går att dela den för att få tunnare trådar.

Vaxad tråd

Stark och tålig polyestertråd som fått ett vaxlager för att förhindra att den fransar sig. Håller länge. Bra till tunga arbeten och arbeten som skall hålla i flera år utan omträdning.

Trådbehandling

Det finns två huvudprodukter för trådbehandling och det är bivax och trådkonditionerare.

Bivax

Skyddar tråden från att fransa och knyta sig medan du arbetar. Det stärker även vissa trådtyper exempelvis silke. Används främst på naturmaterial.

Konditionerare

Är mjukare och lägger sig inte i lika tjockt lager som bivax. Det gör tråden statisk så att den inte skal lknyta elelr trassla sig. Minskar också risken för att tråden skall fransa sig. Konditionerare kan användas på alla sorters tråd.

Övrigt

Här presenteras ytterligare några bra tillbehör för tillverkning av pärlarbeten.

Hårspänne

Hårspääne. Bild från Ornamental Resourses.Hårspännen finns i en rad olika utföranden, exemplevis de vanliga som bara är en vikt metallpinne med små gummiploppar i ändarna (bild till vänster) som man lätt dekorerar med exempelvis en pärlplomma.

Hårspänne med klämma. Bild från Ornamental Resourses.Sen har vi de större klämmorna som på bilden till höger som kan dekoreras med lite större arbeten.

Flexspänne. Bild från Ornamental Resourses.Även andra varianter finns, exenpelvis de som är lite flexivla i materialet com man knäpper genom att böja till litegrann.

Vissa av definitionerna och bilder har jag fått låna från Ornamental Reosources katalog (för just tillbehör rekommenterar jag starkt deras tillbehörssida), ett stort tack till dem. Materialet på denna sida får endast användas och skrivas ut för privat bruk.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.